21. 10. 2021

Je digitalni dvojček že standard ali prihodnost?

Digitalen in realen dvojček

Ali v vašem podjetju že vsaj delno uporabljate rešitve digitalnega dvojčka? Preverjate svoje izdelke že v fazi razvoja ali čakate na končno testiranje na prototipu – realnem dvojčku – in s tem samo še višate stroške?


Če imate podjetje, ki razvija izdelke samo na področju mehanike oz. elektronike in programske opreme (software) oz. strojne opreme (firmware) ali se ukvarjate z avtomatizacijo, je vse precej enostavno, saj je ustvarjanje digitalnega dvojčka zagotovljeno s pomočjo orodja CAD (Computer-Aided Design)  v primeru mehanike, eCAD (Electrical-Computer-Aided desing) v primeru elektronike ter z ustreznimi orodji pri programski in strojni opremi ter avtomatizaciji.

Velik izziv pa je lahko, ko se srečate s kombinacijo vseh in potrebujete kompleksno rešitev, s katero bi radi preverili delovanje nekega izdelka v zgodnji fazi razvoja.

Podjetje AXIOM TECH d.o.o. s sedežem v Ljubljani je partner podjetja SIEMENS INDUSTRY SOFTWARE in ponuja vodilne rešitve CAx/PLM. Če govorimo o družini rešitev CAx, so to predvsem orodja CAD/CAM/CAE.

CAD je programska oprema, ki vam omogoča, da ustvarite popoln 3D načrt izdelka. CAM (Computer-Aided Manufacturing) je programska oprema, ki zagotavlja pripravo strojne obdelave, vključno z izvozom prikazov za npr. rezkalni stroj. CAE (Computer-Aided Engineering) pa je programska oprema za simulacijo izdelka z različnimi vplivi (npr. moč, toplota, trdnost, prožnost …).

Skrajšanje časa od razvoja do proizvodnje

V skladu z razvojem tehnologij, zahtevnosti tržišča in stalno rastjo konkurence, iščejo podjetja poti, kako skrajšati čas razvoja oz. čas priprave izdelka za proizvodnjo. Testiranje na prototipih ni optimalno, saj s sabo potegne ker nekaj stroškov, ki se v slučaju sprememb še povečajo.

Digitalni dvojček je rešitev, ki omogoča, da se čas od razvoja do proizvodnje izdelka skrajša. S pomočjo računalnika ustvarimo model izdelka ali njegove proizvodnje  ter zaženemo proces (naredimo virtualni zagon, angleško virtual commisioning (VC)), nato pa morebitne napake enostavno popravimo neposredno v računalniku.

Nedvomni faktor za hitrejši celoten proces razvoja je zagotovo medsebojno sodelovanje – to pomeni sodelovanje inženirjev, odgovornih za mehaniko, elektroniko, programsko ter strojno opremo oz. avtomatizacijo.

Rešitev za digitalni dvojček

SIEMENS INDUSTRY SOFTWARE ponuja celoten paket rešitev za ustvarjanje digitalnega dvojčka: NX CAD, SIMCENTER, NX MCD, SIMIT.

NX CAD je 3D modelirnik za mehaniko, kjer lahko ustvarimo izdelek in tudi proizvodno linijo. NX MCD je modul za NX CAD, ki omogoča preverjanje načrta proizvodne linije oz. stroja. SIMIT je rešitev, ki zagotovi povezavo digitalnega dvojčka z realnim krmilnikom. S tem lahko preverjamo različne scenarije preko realnega krmilnika na digitalnem dvojčku v računalniku.

Digital twin - digitalen dvojček

Neposredna povezava med dvojčki

Razen zgoraj omejene rešitve, ki je primerna predvsem za podjetja, ki se ukvarjajo z strojegradnjo, ponuja SIEMENS INDUSTRY SOFTWARE tudi rešitve za spremljanje in vrednotenje ergonomije človeka v realnem času, npr. s kolaborativnim robotom. Takšna rešitev je zagotovljena s programsko opremo TECNOMATIX - konkretna programska oprema je Process Simulate. Prednost te programske opreme je dejstvo, da lahko dodamo še človeka. Z dodatno opremo podjetij XSENS in MANUS-VR lahko v realnem času zajemate gibe človeka, vključno z gibi prstov, in vrednotite ergonomijo človeka. V primeru, da ima realen človek očala za virtualno resničnost (VR), se lahko ergonomija testira pred realno izvedbo prototipa izdelka, npr. avtomobila, motorja, delovnega mesta v proizvodnji …

Digital twin - digitalen dvojček

Nedvomno je digitalni dvojček rešitev, ki bo prej ali slej postala del standardizacije razvojnega procesa in bo v povezavi z virtualnim zagonom omogočila hitrejši razvojni cikel.

Poglejte realen primer - https://www.youtube.com/watch?v=rjsPZleCz6w

 

Gor

We use cookies

We use cookies to analyze traffic, remember preferences and improve the usability of the website. To give your consent, click on the "I Agree" button.

Settings I agree

You can refuse consent at any time.